Home

bijzondere examens

Behaalde jij jouw PE examen niet vóór 1 april 2022? Dan is jouw beroepskwalificatie vanaf 1 april 2022 niet langer geldig en heb je je adviesbevoegdheid verloren. Dit kun je herstellen via het bijzonder examen.

Inhoud bijzonder examen

In het bijzonder examen komen de relevante actualiteiten van de modules van de betreffende beroepskwalificatie aan bod, die met name betrekking hebben op wet- en regelgeving. Deze actualiteiten zijn niet ouder dan drie jaar. Het examen toetst jouw kennis over deze actualiteiten en of je deze kennis kunt toepassen. Daarnaast bevat het bijzonder examen vragen over generieke vaardigheden en competenties van de topmodule van de beroepskwalificatie.

Het bijzonder examen Hypothecair Krediet toetst dus actualiteiten uit de Wft modules Basis, Vermogen en Hypothecair Krediet en de generieke vaardigheden en competenties van enkel Hypothecair Krediet.

Vrijstelling voor PE

Heb je het bijzonder examen gehaald? Dan is daarmee jouw adviesbevoegdheid hersteld én hoef je in de huidige PE periode ook geen PE examen meer te doen. Een voorbeeld: je beschikte over de Wft diploma’s Basis, Vermogen en Hypothecair Krediet, maar haalde jouw PE examen Hypothecair Krediet niet voor 1 april 2022.

Dan verloor je hiermee per 1 april 2022 jouw adviesbevoegdheid voor alle drie de modules. Behaal je op de eerstvolgende examenmomenten het bijzonder examen Hypothecair krediet? Dan is jouw adviesbevoegdheid voor alle 3 de modules hersteld én hoef je geen PE examen te doen in de PE periode 01-04-2022 t/m 31-03- 2025. Je hoeft pas weer PE examen Hypothecair Krediet te doen in de PE periode 01-04-2025 t/m 31-03-2028.

Drie maal per jaar

Het bijzonder examen wordt slechts 3 maal per PE jaar aangeboden en je kunt je zelf maar eenmaal in de 4 maanden inschrijven voor het bijzonder examen van een bepaalde beroepskwalificatie. Voor komend jaar kun je het bijzonder examen op de volgende data doen:

  • Week 26 (inschrijven mogelijk in week 9 t/m 21)
  • Week 43 (inschrijven mogelijk in week 27 t/m 38)
  • Week 9 (inschrijven mogelijk in week 44 t/m 4)