Home

Veelgestelde vragen

Waar heeft u een vraag over?

Algemeen

1. Hoe schrijf ik me in voor een examen?

U kunt zich inschrijven voor een examen bij een erkend exameninstituut in (Europees) Nederland. Zorg ervoor dat uw gegevens overeenkomen met die in de Basisregistratie Personen, zodat de juiste informatie op uw diploma of certificaat staat. Voor de inschrijving heeft u uw DigiD nodig.
Bekijk het overzicht van erkende exameninstituten. Voor informatie over het inschrijven voor een Bijzonder Examen, zie de sectie Bijzondere Examens.

2. Het per mail ontvangen wachtwoord, de couponcode of de gebruikersnaam werkt niet

Het is belangrijk om een -per mail ontvangen- couponcode, (tijdelijk) wachtwoord en/of gebruikers te knippen en te plakken. Dit voorkomt foutief overnemen, een van de meest voorkomende problemen. Wanneer knippen en plakken geen oplossing biedt, neem dan contact met ons op.

3. Kan ik mijn couponcode nog gebruiken als ik mijn examen heb geannuleerd?

Het is helaas niet mogelijk om de couponcode nogmaals te gebruiken als het examen geannuleerd is. Middels een aanvraag door jouw werkgever via: boekingen@eifd.nl is het mogelijk een nieuwe couponcode te ontvangen.

4. Ik probeer mijn wachtwoord te resetten, maar ontvang geen mailbericht om een nieuw wachtwoord in te stellen

Het mailadres dat je invoert bij de wachtwoord reset, moet overeenkomen met het mailadres dat je hebt gebruikt bij aanmelding. Wanneer dit niet het geval, dan levert het ‘resetten’ niet het gewenste resultaat op. Ben je er niet helemaal zeker van of het ingevoerde mailadres overeenkomt? Neem dan contact met ons op.

5. Kan ik een geboekt examen verplaatsen of annuleren?

Een examen kun je tot een dag voorafgaand aan het examen omboeken naar een andere datum en of tijdstip. Een andere examenlocatie selecteren is bij het ‘omboeken’ niet mogelijk. Een examen annuleren is ook tot een dag voorafgaand aan het examen mogelijk. Wil je een examen kosteloos annuleren, zorg er dan voor dat je uiterlijk 7 dagen voorafgaand aan het examen de annulering doorvoert. Anders zijn de kosten voor het annuleren 50% van de initiele examenprijs. Het omboeken/annuleren is 24/7 mogelijk in jouw online examenaccount.

6. Kan ik mijn gemaakte examen inzien?

Gezakte kandidaten met een examenuitslag van een 4 of een 5, kunnen de examens inzien op een locatie van DUO. Een verzoek daartoe die je per mail bij DUO in, binnen twee weken na ontvangst van de definitieve uitslag van het examen. Dit kan via het mailadres wft@duo.nl. DUO verstuurt ter bevestiging van de afspraak een bericht aan de kandidaat. Je krijgt tijdens de afspraak op een DUO-locatie 20 minuten de gelegenheid om, onder toezicht, de foutief beantwoorde vragen in te zien.

7. Vanaf welke datum worden nieuwe ontwikkelingen in de examens verwerkt?

Nieuwe wet- en regelgeving wordt eenmaal per jaar in de Wft-examens verwerkt. Wijzigingen die gedurende het jaar plaatsvinden en op 1 januari van het volgende jaar nog geldig zijn, worden voor het eerst getoetst vanaf 1 april.

8. Kan ik mijn Wft-examen ook buiten Europees Nederland afleggen?

Nee, het EIFD erkent alleen exameninstituten voor het afnemen van Wft-examens binnen het Europese deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Dit stelt het EIFD in staat om effectief toezicht te houden op de examenafname en garandeert technische ondersteuning door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

9. Kan ik mijn Wft-examen in een andere taal dan Nederlands afleggen?

Nee, het EIFD stelt uitsluitend examens in de Nederlandse taal ter beschikking. Enerzijds uit doelmatigheidsoverwegingen, anderzijds omdat financieel adviseurs relevante Nederlandse wet- en regelgeving en Nederlandstalige documenten moeten kunnen lezen en begrijpen om hun vakbekwaamheid aan te tonen en consumenten te adviseren. Daarbij is niet relevant of u alleen anderstalige consumenten wilt gaan adviseren. Het Wft-diploma geeft in Nederland het recht om elke consument te adviseren.

10. Geeft het EIFD advies over opleidingsinstituten of exameninstituten?

Nee, het EIFD geeft geen advies. Het EIFD erkent alleen exameninstituten. Erkende exameninstituten mogen Wft- examens afnemen

11. Wanneer krijg ik de uitslag van een afgelegd examen?

U ontvangt de examenuitslag binnen 48 uur na afloop van het examen per e-mail van DUO.

12. Hoe vaak mag ik een examen herkansen?

U kunt een examen onbeperkt herkansen.

13. Hoe kan ik een melding maken over mijn examenlocatie?

Neem contact op met het exameninstituut of raadpleeg het klachtenreglement van uw exameninstituut voor meer informatie over het maken van een melding.
Bekijk het overzicht van erkende exameninstituten.

14. Waarom heb ik mijn diploma/certificaat nog niet ontvangen?

De verwerkingstermijn bedraagt 6 tot 8 weken vanaf het examenmoment. Is deze termijn al verstreken? Controleer dan of het adres in jouw persoonlijk account juist is. Mogelijjk is het diploma/certificaat niet op het juiste adres bezorgd.

15. Waar kan ik een kopie van mijn certificaat of diploma opvragen?

U kunt een kopie van uw diploma aanvragen bij het exameninstituut waar u het heeft behaald. Hieraan kunnen kosten verbonden zijn. Bestaat het exameninstituut niet meer? Dan kunt u een kopie aanvragen via Wft@DUO.nl.

16. Hoe komt mijn cijfer tot stand?

Om tot een cijfer voor uw examen te komen, doorlopen we de volgende stappen:

Stap 1:
Elke vraag in het examen levert een bepaald aantal punten op. Bij de meeste vragen is de beoordeling eenvoudig: een vraag is of goed of fout beantwoord. Een fout antwoord levert 0 punten op, terwijl een correct antwoord het maximale aantal punten oplevert.
Voor bepaalde vraagsoorten, zoals multiple select-vragen, rangschikvragen en meervoudige invulvragen, kunt u ook gedeeltelijke punten behalen. De berekening van de gescoorde punten voor deze vragen gebeurt volgens specifieke scoringsregels, met een nauwkeurigheid tot 16 cijfers achter de komma.

Stap 2:
De totaalscore van het examen wordt berekend door alle punten bij elkaar op te tellen, wederom met een nauwkeurigheid van 16 cijfers achter de komma. Dit totaal wordt gedeeld door het maximaal te behalen aantal punten, wat resulteert in een getal (X) met dezelfde nauwkeurigheid. Dit getal X wordt (onafgerond) vergeleken met de cesuur van 0,68 (oftewel 68%). Is X kleiner dan 0,68, dan bent u gezakt; is X gelijk of groter dan 0,68, dan bent u geslaagd.

Stap 3:
In deze stap wordt uw cijfer bepaald volgens een van de volgende formules:

  • Gezakt: als X kleiner is dan 0,68
    Cijfer = X * (5,5/68 * 100)
  • Geslaagd: als X gelijk of groter is dan 0,68
    Cijfer = ((X – 0,68) * (4,5/32 * 100)) + 5,5

Stap 4:
Als laatste stap wordt het cijfer, dat via een van de formules is verkregen, afgerond op een geheel getal. Dit getal ziet u als uw behaald cijfer in de uitslagmail.

Kan ik mijn gemaakte examen inzien?
Ja, als u gezakt bent met een cijfer van 4 of 5, kunt u binnen twee weken na ontvangst van uw uitslagmail via duo.nl/inzagewft een afspraak plannen voor inzage. Tijdens deze inzage krijgt u 20 minuten de tijd om, onder toezicht, de fout beantwoorde vragen van uw examen in te zien. De correcte antwoorden worden zonder uitleg getoond. Deze inzagemogelijkheid wordt maximaal één keer per halfjaar per examen aangeboden.

17. Hoe kan ik een inhoudelijke melding doen over mijn examen?

U kunt direct na afloop van uw examen of na inzage een inhoudelijke melding doen bij het EIFD. Voor inhoudelijke meldingen over examenvragen en klachten over het kwaliteitsborgingssysteem gelden specifieke regels. Om teleurstellingen te voorkomen, vindt u hieronder belangrijke informatie over het indienen van inhoudelijke meldingen:

U kunt direct na het examen bij de surveillant een inhoudelijke melding doen over de examenvragen. Als u de melding later wilt doorgeven, kan dit via info@EIFD.nl. Houd er rekening mee dat het dan moeilijker kan zijn om uw melding aan de juiste examenvraag te koppelen.

    • Een inhoudelijke melding wordt beoordeeld door een team van deskundigen. Onderzoek naar een vraag kan leiden tot aanpassing of verwijdering van die vraag in de examenbank.
    • Uw persoonlijke examenuitslag wordt nooit aangepast. Bij de beoordeling van uw examen is al rekening gehouden met een correctiefactor in uw voordeel.
    • Meldingen over examenvragen worden altijd gebruikt als input voor de (doorlopende) evaluatie van de examenbank.
    • Let op! U ontvangt geen individuele, inhoudelijke reactie op uw melding.
18. Kan ik bij het EIFD bezwaar maken tegen het onvoldoende aansluiten van het examen op mijn opleidingsmateriaal?

Nee, uw opleidingsmateriaal dient aan te sluiten op het examen. Het EIFD baseert Wft-examens op de eind- en toestermen en de samenstellingsdocumenten die op de website van het EIFD gepubliceerd zijn (zie: Publicaties). Wft-opleidingsinstituten kunnen hun opleidingsmateriaal op basis van deze documenten samenstellen. Bezwaren tegen een onvoldoende aansluiting van uw opleidingsmateriaal op het examen kunt u indienen bij uw opleidingsinstituut.

19. Hoelang is mijn digitale diploma of certificaat geldig?

Uw digitale diploma of certificaat is onbeperkt geldig. Heeft u een diploma behaald en wilt u uw adviesbevoegdheid behouden? Zorg dan dat u tijdig uw PE-examen aflegt (zie: PE-examens Algemeen).

Vakbekwaamheidseisen

1. Voor wie gelden de vakbekwaamheidseisen?

Het uitgangspunt van de vakbekwaamheidseisen is dat alle klantmedewerkers in een financiële onderneming vakbekwaam zijn. Met klantmedewerkers worden alle medewerkers bedoeld die zich bezighouden met het verlenen van financiële diensten aan klanten. Voor klantmedewerkers die adviseren geldt een diplomaplicht.

2. Ben ik verplicht om mijn beroepskwalificatie geldig te houden met een PE- examen?

Ja, indien u klanten adviseert bent u verplicht de adviesbevoegdheid van de betreffende beroepskwalificatie te onderhouden met het PE-examen.

Wilt u echter als adviseur in zorgverzekeringen uw adviesbevoegdheid in zorgverzekeringen behouden, dan dient u ofwel uw beroepskwalificatie Adviseur schadeverzekering particulier/Adviseur schadeverzekering zakelijk te onderhouden óf uw beroepskwalificatie Adviseur Zorgverzekering. Wilt u de adviesbevoegdheid van beide beroepskwalificaties geldig houden, bijvoorbeeld omdat u niet weet waar u zich in de toekomst zult bevinden op het carrièrepad? Dan dient u voor beide beroepskwalificaties het PE-examen te behalen.

3. Ontvang ik een diploma of certificaat?
    • Behaalt u met het examen een losse module? Dan ontvangt u een module certificaat.
    • Behaalt u een PE- examen? Dan ontvangt u een PE-certificaat.
    • Behaalt u met het examen een module en daarmee ook een beroepskwalificatie? Dan ontvangt u alleen het diploma van de beroepskwalificatie.

 

4. Welke beroepskwalificatie heb ik nodig?

Uw beroepskwalificatie hangt af van uw werkzaamheden en de adviesvergunning die is geregistreerd bij de AFM. De AFM kan u informeren over de beroepskwalificaties die bij uw werkzaamheden en vergunning passen.

5. Hoe lang blijft een module geldig?

Een module blijft onbeperkt geldig. U kunt op ieder moment de ontbrekende modules van een beroepskwalificatie behalen (met een initieel examen). Als u alle modules heeft behaald, ontvangt u het diploma. Vanaf dat moment mag u adviseren.

6. Tot wanneer ben ik adviesbevoegd?

U bent adviesbevoegd tijdens de PE-periode waarin u het diploma hebt behaald en tijdens de PE-periode die daarop volgt.

Voorbeeld:
U heeft uw diploma Adviseur Hypothecair krediet in de PE-periode 1 april 2019 tot 1 april 2022 behaald. U bent bevoegd tot en met de PE-periode 1 april 2022 tot 1 april 2025. Het is wel zaak om vóór 1 april 2025 uw PE-examen te behalen. Anders bent u na 1 april 2025 niet meer adviesbevoegd.

Wilt u uw adviesbevoegdheden checken? Dat kan met uw DigID via Mijn Wft.

7. Ik ben Adviseur Hypothecair krediet en geen Adviseur Consumptief krediet. Mag ik adviseren over consumptieve kredieten?

Een Adviseur Hypothecair krediet mag ook adviseren over consumptieve kredieten. U dient ter zake wel permanent actueel vakbekwaam te zijn. Dat betekent dat u op de hoogte moet zijn van de actuele ontwikkelingen inzake consumptieve kredieten en u moet deze kunnen toepassen.

8. Beschik ik onder het Nationaal Regime over een passende kwalificatie met het Wft-diploma Adviseur Vermogen en of het Wft-diploma Adviseur Hypothecair krediet?

Onder het Nationaal regime is het u als financieel dienstverlener toegestaan om, zonder vergunning als beleggingsonderneming, te adviseren in beleggingsfondsen. Ook mag u orders ontvangen en doorgeven in beleggingsfondsen. U beschikt daartoe met het Wft-diploma Adviseur Vermogen en of het Wft-diploma Adviseur Hypothecair krediet over een passende beroepskwalificatie. Zie de toelichting bij de Regeling van de Minister van Financiën van 21 februari 2019, nr. 2019-0000028428  en de toelichting op de website van de AFM.

9. Ik ben Adviseur Basis en ik heb geen andere beroepskwalificaties. Welk PE-examen moet ik behalen?

De PE-plicht is alleen van toepassing op beroepskwalificaties. Basis is geen beroepskwalificatie. U hoeft geen PE-examen te doen.

10. Ontvangt een Adviseur Schadeverzekering Particulier/Zakelijk het diploma Adviseur Zorgverzekeringen?

Nee, een Adviseur Schadeverzekeringen particulier of zakelijk ontvangt niet apart het diploma Adviseur Zorgverzekeringen. Hij mag adviseren in schadeverzekeringen. De zorgverzekeringen maken daar onderdeel van uit.

11. Mag een Adviseur Schadeverzekering particulier/zakelijk ook in zorgverzekeringen adviseren?

Ja, een Adviseur Schadeverzekering particulier mag particulieren adviseren over zorgverzekeringen en aanvullende ziektekostenverzekeringen. De Adviseur Schadeverzekering zakelijk mag bovendien de zakelijke markt over zorgverzekeringen en aanvullende ziektekostenverzekeringen adviseren.

12. Ik heb de adviesbevoegdheid van mijn diploma Adviseur Schadeverzekering Particulier laten verlopen. Hoe kan ik de adviesbevoegdheid herstellen of opnieuw behalen?

U kunt uw adviesbevoegdheid van het diploma Adviseur Schadeverzekering Particulier herstellen met het behalen van het Bijzonder Examen Adviseur Schadeverzekering Particulier.

U kunt uw adviesbevoegdheid van het diploma Adviseur Schadeverzekering Particulier opnieuw behalen door de modules Basis en Schadeverzekeringen particulier opnieuw te halen.

Een ander alternatief is het behalen van het examen Schadeverzekeringen zakelijk. U ontvangt daarna het diploma Adviseur Schadeverzekering zakelijk. Een adviseur Schadeverzekering zakelijk mag ook over particuliere schadeverzekeringen adviseren.

PE-examens

13. Ik ben Adviseur Basis. Ben ik ook PE-plichtig?

Nee, de beroepskwalificatie ‘Adviseur’ is vervallen. Er is sinds 1 april 2019 sprake van de module Basis. Een module hoeft u niet te onderhouden met een PE-examen.

2. Ik ben Adviseur Basis en heb geen andere beroepskwalificaties. Welk PE-examen moet ik behalen?

De PE-plicht is alleen van toepassing op beroepskwalificaties. ‘Basis’ is geen beroepskwalificatie, dus u hoeft geen PE-examen af te leggen.

3. Moet ik binnen een bepaalde termijn na het behalen van modules een diploma behalen?

Nee, modules behouden hun geldigheid.

Voorbeeld:
Een kandidaat die in 2018 de module Vermogen heeft behaald en in mei 2019 de module Basis behaalt, verwerft met deze combinatie het diploma Adviseur Vermogen. De PE-verplichting voor dit diploma begint op 1 april 2022 en eindigt uiterlijk op 31 maart 2025.

4. Wat leer ik van PE-examens?

Het doel van PE-examens is om periodiek te bevestigen of u uw vakgebied op het wettelijk minimum niveau heeft bijgehouden. Het is een middel om te meten of u “permanent actueel” bent, maar niet bedoeld om nieuwe kennis te verwerven.

5. Ik heb een PE-examen gedaan, maar ik herken niets van mijn praktijk. Hoe kan dat?

De beroepskwalificatie en het bijbehorende PE-examen zijn gebaseerd op een adviseur met een gemiddeld takenpakket op minimumniveau. Er zijn diverse typen financieel adviseurs, zoals specialisten, allrounders, en adviseurs voor zowel particuliere als zakelijke klanten, die werkzaam zijn bij verschillende advieskantoren, verzekeraars en banken. Hierdoor kan het begrijpelijk zijn dat u niet altijd elementen uit uw eigen praktijk terugziet. Een maatwerkexamen aanbieden is helaas niet mogelijk.

6. Kan ik voorstellen indienen voor actuele onderwerpen die relevant zijn in de adviespraktijk?

Ja, jaarlijks roept het EIFD in juni en juli belanghebbenden op om relevante ontwikkelingen aan te dragen voor de PE-examens. Het EIFD en het ministerie van Financiën bespreken vervolgens de geselecteerde onderwerpen tijdens de consultatie van de Regeling Eindtermen en toetstermen. Deze input wordt meegenomen bij de vaststelling van de PE-ontwikkelingen en de PE-examens. Via een abonnement op onze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de consultatieronde. Daarnaast kunt u na het afleggen van een Wft-examen digitaal uw suggesties voor verbetering van het examen indienen via het formulier voor kandidaatinput.

7. Kan ik in plaats van het PE-examen ook de topmodule van mijn diploma opnieuw halen en een nieuw diploma krijgen?

Nee, de adviesbevoegdheid kan alleen worden verlengd door het behalen van een PE-examen. Sinds 1 april 2019 verstrekt DUO alleen een diploma als er voor de eerste keer diplomarecht voor een bepaalde beroepskwalificatie ontstaat. Een tweede keer hetzelfde diploma verstrekken gebeurt alleen als de houder van het diploma alle modules voor dat diploma opnieuw heeft behaald en de adviesbevoegdheid is verlopen.

8. Geldt de PE-plicht ook voor losse modules?

Nee, de PE-plicht geldt alleen voor behaalde diploma’s als u adviesbevoegd wilt blijven.

9. Hoe zijn de PE-periodes ingedeeld?
    • De eerste PE-periode liep van 1 april 2017 tot en met 31 maart 2019.
    • De tweede PE-periode liep van 1 april 2019 tot en met 31 maart 2022.
    • De huidige PE-periode loopt van 1 april 2022 tot en met 31 maart 2025.
    • De volgende PE-periode loopt van 1 april 2025 tot en met 31 maart 2028.
10. Ben ik verplicht om mijn beroepskwalificatie geldig te houden met een PE-examen?

Ja, als u klanten adviseert, bent u verplicht om uw adviesbevoegdheid van de betreffende beroepskwalificatie te onderhouden met een PE-examen. Als u echter als adviseur in zorgverzekeringen uw adviesbevoegdheid wilt behouden, dient u óf uw beroepskwalificatie Adviseur Schadeverzekering Particulier of Adviseur Schadeverzekering Zakelijk te onderhouden, óf uw beroepskwalificatie Adviseur Zorgverzekering. Wilt u de adviesbevoegdheid van beide kwalificaties geldig houden, bijvoorbeeld omdat u niet zeker bent van uw toekomstige loopbaanrichting? Dan moet u voor beide beroepskwalificaties het PE-examen behalen.

11. Ik heb een PE-examen gedaan; dit bevatte naar mijn gevoel ook detailvragen. Klopt dat?

Ja, in een PE-examen worden relevante ontwikkelingen bevraagd. Wat voor de één een detail kan zijn, kan voor een ander van groot belang zijn. Soms lijkt een onderwerp misschien onbelangrijk, maar details kunnen problemen veroorzaken als deze aan een adviseur ontgaan. Daarom is het noodzakelijk dat elke financieel adviseur op minimumniveau kennis heeft van dergelijke ontwikkelingen. Vaak zijn adviseurs al op de hoogte van deze details, omdat zij Permanent Actueel moeten zijn.

12. Ik vind sommige van de bevraagde ontwikkelingen niet relevant. Hoe komen deze ontwikkelingen in het PE-examen terecht?

Het EIFD en het ministerie van Financiën leggen relevante ontwikkelingen voor aan de markt tijdens de consultatie van de Regeling Eindtermen en toetstermen. De input van deze consultatie wordt meegenomen bij de uiteindelijke vaststelling van de PE-ontwikkelingen en de PE-examens. U kunt zich abonneren op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de consultatieronde.

  Ik ben Adviseur Basis. Ben ik ook PE-plichtig?
Nee, de beroepskwalificatie ‘Adviseur’ is vervallen. Sinds 1 april 2019 is er sprake van de module Basis, die niet onderhouden hoeft te worden met een PE-examen.

13. Wat zijn de gevolgen als ik niet op tijd aan de PE-plicht heb voldaan?

U mag niet meer adviseren over de onderwerpen van de betreffende beroepskwalificatie. U kunt uw adviesbevoegdheid herstellen door het behalen van een Bijzonder Examen.

14. Ik ben Adviseur Consumptief krediet en Adviseur Hypothecair krediet. Welk PE-examen moet ik behalen?

Als Adviseur Hypothecair krediet mag u ook adviseren over consumptieve kredieten. Als u uitsluitend het PE-examen Adviseur Hypothecair krediet wilt behalen, vervalt de adviesbevoegdheid voor de beroepskwalificatie Adviseur Consumptief krediet. Dit kan gevolgen hebben als u in de toekomst wilt stoppen met adviseren over hypothecaire kredieten en alleen nog maar wilt adviseren over consumptieve kredieten. In dat geval moet u of het PE-examen Adviseur Hypothecair krediet blijven doen, of de adviesbevoegdheid van het diploma Adviseur Consumptief krediet herstellen met een Bijzonder Examen Adviseur Consumptief krediet.

Bijzondere examens

1. Als ik mijn adviesbevoegdheid wil behouden, wanneer moet ik dan een PE-examen doen?

De PE-verplichting ontstaat zodra u een beroepskwalificatie heeft behaald en adviseert. In de eerste PE-periode na het behalen van uw beroepskwalificatie moet u uw PE-examen afleggen om uw adviesbevoegdheid te behouden.

2. Ik kan niet tot de examenweek wachten voor een Bijzonder Examen. Is er een alternatief?

Ja, als u snel adviesbevoegdheid wilt hebben, kunt u besluiten om de modules van uw beroepskwalificatie opnieuw te behalen.

Mijn WFT

1. Hoe schrijf ik me in voor een Bijzonder Examen?

U kunt zich, doorgaans online, voor een Bijzonder Examen inschrijven bij een door het EIFD erkend exameninstituut in (Europees) Nederland. Bij de inschrijving controleert u of uw gegevens overeenkomen met uw gegevens in de Basisregistratie Personen, zodat de juiste gegevens op uw certificaat komen te staan. Voor de inschrijving heeft u daarom uw DigiD nodig.
Let op! Er zijn jaarlijks slechts drie periodes van een week waarin u een Bijzonder Examen kunt afleggen. Deelnemen aan een Bijzonder Examen kan alleen als uw adviesbevoegdheid is verlopen. Inschrijving voor het Bijzonder Examen moet daarom ten minste twee weken voor de aanvang van de examenweek plaatsvinden. De examenperiodes én de uiterste inschrijfdatum vindt u in de Kandidatenbrochure Bijzondere Examens.

2. Ik krijg een foutmelding als ik probeer in te loggen. Wat moet ik doen?

Probeer eerst het scherm een aantal keren te verversen met F5. Helpt dat niet, probeer het over 10 minuten opnieuw. Krijgt u de foutmelding nog steeds? Stuur dan een e-mail met uw geboortedatum en de eerste 3 cijfers van uw burgerservicenummer (BSN) naar wft@duo.nl.

3. Ik heb net een examen gehaald, maar dit staat niet in Mijn Wft.

Het kan tot 48 uur duren voordat het resultaat in Mijn Wft staat. Staat het resultaat na 48 uur nog niet in Mijn Wft, neem dan contact op met uw examen- of opleidingsinstituut.

4. Waarom is een kolom volledig grijs gearceerd?

U hebt niet op tijd het PE-examen gehaald voor deze beroepskwalificatie. Daardoor is uw adviesbevoegdheid verlopen. Dit kunt u zien aan de einddatum die bij de beroepskwalificatie staat. Om de adviesbevoegdheid te herstellen, kunt u een Bijzonder Examen behalen voor de beroepskwalificatie.

5. Hoe log ik in op Mijn Wft?

Bezoek http://duo.nl/wft en klik op de groene knop. Gebruik uw DigiD om in te loggen en kies vervolgens ‘Raadpleeg uw adviesbevoegdheid’.

6. Ik ben er zeker van dat er een fout in mijn overzicht staat.

Neem eerst contact op met uw examen- of opleidingsinstituut. Als jullie samen van mening zijn dat er een fout is, stuur dan een e-mail met uw geboortedatum en de eerste 3 cijfers van uw burgerservicenummer (BSN) naar wft@duo.nl. Vermeld daarbij wat er volgens u niet klopt, eventueel met een schermafdruk ter ondersteuning.

7. Waarom is een beroepskwalificatie grijs gearceerd, terwijl een module ervan wel gekleurd is?

De adviesbevoegdheid van de beroepskwalificatie is vervallen, omdat u niet tijdig het PE-examen hebt afgelegd. U heeft recent een initieel examen behaald. U had ook uw adviesbevoegdheid kunnen herstellen door een Bijzonder Examen te halen, wat nog steeds mogelijk is. Alternatief kunt u ook de andere module(s) van de betreffende beroepskwalificatie opnieuw behalen om het diploma te herwinnen.

8. U heeft het diploma Adviseur Schadeverzekering particulier, wat betekent dat u ook mag adviseren over zorgverzekeringen. Waarom is de module Adviseur Zorgverzekering niet gekleurd?

Alleen modules waarvoor u daadwerkelijk een examen heeft afgelegd, worden gekleurd weergegeven. U hoeft alleen een PE-examen te doen voor de Adviseur Schadeverzekering particulier. Hierdoor kunt u blijven adviseren over zorgverzekeringen, maar de kolom blijft wit (of grijs gearceerd) zolang u de module Zorgverzekeringen nog niet hebt behaald.

Digitale diploma’s

1. Wat is mijn Wft?

In Mijn Wft kunt u zelf online inzien welke beroepskwalificaties u bezit en tot wanneer deze geldig zijn. Om in te loggen in Mijn Wft hebt u DigiD nodig. U vindt de inlogknop en veelgestelde vragen over Mijn Wft op duo.nl/wft.

1. Hoe kan ik controleren of een digitaal diploma of certificaat authentiek is?

U kunt de echtheid van uw digitale diploma of certificaat verifiëren met de Hulp bij controleren uittreksel van DUO. Het digitale diploma of certificaat wordt altijd als een pdf-bestand verstrekt. U kunt dit bestand openen met Adobe Reader. Bovenaan het document ziet u een blauwe balk met de tekst: ‘Gecertificeerd door Dienst Uitvoering Onderwijs, certificaat uitgegeven door KPN BV PKIoverheid Organisatie Services CA – G3.’

2. Hoe lang kan ik mijn diploma of certificaat downloaden?

Er is geen vervaldatum voor het downloaden van uw digitale diploma of certificaat.

3. Ontvang ik ook een papieren versie van mijn diploma of certificaat?

Ja, DUO stuurt het papieren diploma of certificaat binnen vijf weken naar uw exameninstituut. Vervolgens zal het exameninstituut het diploma of certificaat aan u overhandigen.

4. Wat moet ik doen als de certificatie in de blauwe balk ongeldig is?

Zorg ervoor dat u de meest recente versie van Adobe Reader op uw computer heeft geïnstalleerd. Dit is essentieel voor een geldige certificatie.